Siden laster...
1925-2025
Sandefjord musikkorps
100 år!
En reise i korpsets århundrelange historie
Les mer

Foto: © Petter Hole | Sandefjord musikkorps

Bli med på

100 år med korpshistorie

Den 10. februar 2025 fylte Sandefjord musikkorps 100 år, og hver måned gjennom året presenterte vi litt av vår historie på Facebook og Instagram. Her følger en oversikt over de 12 ulike historiske innleggene våre.


Bli med på en reise i tid og rom, gjennom krig, fredstid og koronarestriksjoner.
Skrevet av Ole Jacobsen








Første innlegg

Historiske tilbakeblikk

De første sikre tegn på at det var et korps i Sandefjord, er at det ble satt inn en annonse 16. mai 1874 i byens avis etter to nye aktive medlemmer til Hornmusikkforeningen. Hvor lenge Hornmusikkforeningen har vært i gang før 1874 vet vi ikke. Man kan lure på hvorfor det ble satt inn en annonse i en så liten by som Sandefjord den gangen. Byen var vel ikke større enn at de visste hvem som spilte messinginstrumenter i byen, og at en da kunne spørre dem direkte?

Siden den første offentlige feiringen av 17. mai i Sandefjord i 1877, har lokale korps vært en fast del av feiringen, med noen få unntak.


Helt fra begynnelsen av 1870-tallet, og sannsynligvis før det, har det blitt startet opp mange korps i Sandefjord. Dessverre har like mange korps blitt nedlagt. Dette gjelder også for de fleste kor og strykeorkestre, hvor alt som ble startet opp, senere ble nedlagt. Unntakene er disse tre foreningene, som fortsatt er aktive den dag i dag:

  • Sandefjord Sangforening (stiftet i 1853)
  • Sandefjord Guttemusikkorps (stiftet i 1915
  • Sandefjord Blandede Kor (stifet i 1922)

Da Sandefjord ungdomskorps ble stiftet i 1925, var Sandefjord guttemusikkorps det eneste av de tidligere korpsene som fortsatt var i drift. Dette korpset ble stiftet i 1915. Sandefjord guttemusikkorps, som i dag heter Sandefjord gutte- og jentekorps, har i alle år vært en viktig bidragsyter av musikere til Sandefjord musikkorps.

Annonse fra Sandefjord Tidende lørdag 16. mai 1874.


Mange korps og ensembler så dagens lys

Fra 1874 til 1925 fantes det flere små ensembler, ofte med kun 10-15 musikere. Selv om mange av disse korpsene ble etablert og senere nedlagt, har de satt sitt preg på byens rike musikkhistorie. Her er noen av dem:

  • Hornmusikkforeningen
  • Musikkforeningen Ekko
  • Sangforeningens Liden hornforening
  • Losjens Hornsekstett
  • Sanneruds Hornsekstett
  • Emil Sørensen Hornoktett
  • Framnæsmusikken
  • Bymusikken
  • Sandefjord guttemusikkorps



Emil Sørensens Hornoktett (Sandefjord musikkforenings janitsjarorkester). Bildet er tatt i 1899.

Da Sandefjord ungdomskorps ble stiftet, var det kun Sandefjord guttemusikkorps som var i drift av de tidligere etablerte korpsene. Dette korpset ble stiftet i 1915. Sandefjord fikk et nytt voksenkorps i 1918, og det korpset fikk navnet Sandefjord bymusikk, også kalt Bymusikken. Sandefjord kommune sto bak etableringen, og korpset fikk økonomisk bidrag av dem.



Sandefjord bymusikk. Dirigent Thorvald Rosenblad sitter i midt i bildet (uten instrument). Bildet er tatt i 1921.



Til Hornmusikforeningen behøves to nye aktive Medlemmer, og de, der ønske deltage, bedes at melde sig snarest mulig.

Bymusikken skulle holde 20 konserter i sommerhalvåret, men i 1921 ble også dette korpset nedlagt, da Sandefjord kommune fant ut at ordningen ble for dyr.
Behovet for et nytt korps førte til etableringen av Sandefjord ungdomskorps en februardag i 1925.

Sandefjord gutte- og jentekorps har i alle år vært en viktig bidragsyter av musikere til Sandefjord ungdomskorps. Skolekorpsene har sikret rekrutteringsgrunnlaget vårt. Hvis ikke, hadde vel det nystartede ungdomskorpset møtt samme skjebne som de tidligere startede og nedlagte korps.


Sandefjord guttemusikkorps fotografert i 1925, samme året som Sandefjord ungdomskorps ble stiftet. Mann i dress og hatt bakerst er lærer Hallingby.
Mann i dress og hatt til høyre er dirigent Rosenblad. Begge disse personene var viktige personer for Sandefjord ungdomskorps.